Imnul Controverse / Conspirații – varianta 1


(Refren)

Controverse / conspirații, suntem timpul dintre spații,
Idealism pragmatic, vis util, cale distinsă.
Hibridăm din artă-n artă, ținem INSPIRAȚIA încinsă,
Metamodern, lucid, ironic, cu energia aprinsă .

(Strofa 1)
Suntem trei piloni aparte 

Meta zmei care te duc departe 

Unu! Coeziune socială și gândire critică în tumult!

Doi! Idealism pragmatic! nu lăsăm nimic prea mult.
Trei! Volatilitate consecventă, o cultură consistentă! 

Haosul nu te mai ia de prost

Cu CC îți faci un rost!

(Strofa 2)
mapamondul alienat ne aude și tresare,
Într-o lume dezbinată, CC găsește  cale.
Simțim totul, percepem sens, forță, artă dezvoltăm
băgăm trăirile în logos,imagine și ritm, universul ascultăm.

Fractali noi acordăm 

(Punte)
Vocabularul e unealtă, dar și punte în dezbatere 

Între mit și adevăr, cuantic și sfânt, o naștere 
Nu impunem, nu dictăm, doar deschidem portale

Lasă-te în cultura CC ,spiritul e iar epocal !

(Refren x2)

Controverse / conspirații, suntem timpul dintre spații,
Idealism pragmatic, vis util, cale distinsă.
Hibridăm din artă-n artă, ținem INSPIRAȚIA încinsă,
Metamodern, lucid, ironic, cu energia aprinsă .

dar cine este acest CC, cu tot cu imnul său?

Controverse/Conspirații (CC) este un colectiv interdisciplinar care are la bază 3 piloni 

1.⁠ ⁠Idealism pragmatic

2.⁠ ⁠Volatilitate consecventă/consistentă

3.⁠ ⁠Coeziune socială bazată pe gândire critică 

Aspirăm să hibridizăm cât mai multe aspecte ale artei, astfel încât să onorăm timpurile hibride metamoderne în care trăim. 

Până acum am avut evenimente cu poezie, performance, teatru, muzică live și un atelier de coeziune socială și stagecraft.

Țelul nostru este să angrenăm organic o mișcare culturală ce adună și inspiră o populație tânără din ce în ce mai alienată, mai susceptibilă tulburărilor afective şi mai dureros conștientă de acestea. 

Avem un vocabular pentru a conceptualiza suferințele psihice,  informațiile adevărate, neadevărate şi postadevărate, dar credem că vocabularul poate fi şi un instrument pentru mişcare concretă si perpetuă. 

Încercăm să prezentăm cât mai multe perspective contradictorii, în ritmuri cunoscute și mai puțin cunoscute, astfel încât să facilităm gândire (și exprimare) critică. Și coeziune socială bazată pe dânsele.

Epidemia de individualism face ca oamenii sa fie privați de un suflu comunitar solid.

Coeziunea socială e fragmentată în epoca postadevăr. 

Orice tehnologie te poate ajuta, sau te poate băga în groapă, depinde de context.

Vrem să existe un hibrid între lumea cultă și comerț. Cultura să le fie tangibilă maselor și să iasă un profit din aceasta – material pentru producătorii de cultură, cognitiv pentru consumatorii ei şi spiritual pentru ambele categorii. 

Această coeziune, însă, necesită un instrument specific pentru a se putea menține: gândirea critică – să îți chestionezi chiar și propriile convingeri!

Gândirea critică te face să te bucuri de farmecul artei, dar nu și să devii sclavul vreunei ideologii pe care o transmite. 

Dinamica artistică Controverse/Conspirații e un câmp de energie care m-a luat pe sus și mă joc cu el, de la structurare, la învățare, la monetizare. Uneori mă simt copleșită și o las mai moale.

Dar percep că pentru prima oară în viața mea produc ceva ce este în acord cu mine și viziunea mea asupra lumii. Deoarece este atât de hibrid și de meta. Iar eu am multe trăsături specifice arhetipului triksterului. 

Arhetipul tricksterului reprezintă o figură mitologică sau literară caracterizată prin inteligență, viclenie și capacitatea de a perturba ordinea existențială prin înșelătorie, umor sau sfidarea regulilor. Deși adesea este văzut ca un personaj haotic sau amoral, tricksterul joacă un rol esențial în transformare și inovație, provocând schimbări neașteptate în lume sau în eroul poveștii. Exemple celebre îi includ pe Loki din mitologia nordică, pe Coyote din mitologia amerindiană și pe Hermes din mitologia greacă.

“Comerț, tati!”, cum tot spune colegul meu de CC, Victor Draghici. Hermès era zeul comerțului.

CC pune la dispoziție învățarea prin gândirea critică. Facem lucruri noi împreună, învățăm împreună și astfel publicul învață și el împreună cu noi. 

Învățarea prin gândire critică este și o adaptare la timpurile postadevăr în care trăim.

Suntem un colectiv interdisciplinar ce adună și promovează metacultura sub diversele ei forme.

În contextul CC termenul de “meta” are multiple sensuri: sinteză între ironie și sinceritate, scepticism și optimism; referință în referință în referință; umor autoreferențial; analiza lumii și persepectivelor asupra ei din unghiuri filozofico-narative; chestionarea și analizarea permanentă a identităților, inclusiv a noastră. 

Toate sunt variațiuni ale lui “după” și “peste”. Metacultura este ceea ce vine după cultură și o înlocuiește.

Cumva, în viziunea noastră, metamodernitatea eliberează cultura de rigorile clasice: forme, tematici, idealizări, simetrii, și proporții. În metacultură este binevenită orice combinație de forme și procese(hibridizarea de stil, arta colaborativă), spre a obține orice combinație de emoții/sentimente/idei/forme. Combinațiile pot funcționa coerent, dacă au la bază o consistență ideologică ce contribuie la coeziunea socială și/sau gândirea critică. 

Controverse/Conspirații – numele e alcătuit din cele 2 cuvinte, care sunt o referință ușor autoironică la natura dezinhibată și atipică a evenimentelor și a comunității pe care le construim. Numele este menit să genereze curiozitate și intrigă, dând o tentă ludică demersurilor noastre. 

Țelul nostru este să generăm o mișcare culturală, o comunitate motivată de un idealism pragmatic, în care tirania elitelor/canaonelor cedează loc emotivității. Controverse/Conspirații eliberează și conectează oamenii sub umbrela universală a artei în diversele ei forme. Suntem terapie prin cultură, adaptată timpurilor moderne. 

Evenimentele noastre oferă spațiu de manifestare liberă gestului artistic, interpretat de invitații noştri, fie ei consacrați sau la început de drum, dar deopotrivă uniți de pasiune și dedicație. 

Vrem să construim o comunitate; pentru aceasta suntem deschişi la colaborări și participări din domenii variate. Generăm o intensitate ce se poate exprima constructiv. Una din problemele tratate este lipsa coeziunii sociale, un fenomen amplu discutat și studiat astăzi.  Metoda prin care contribuim la rezolvarea problemei este prin promovarea gândirii critice, într-un mediu multifațetat și primitor. Astăzi oamenii au dezvoltat nevoi mai complexe de a se exprima, amuza și inspira. Noi, prin caleidoscopul cultural-artistic pe care îl generăm la fiecare eveniment, onorăm aceaste nevoi, conectând metacultura cu ritmurile sociale actuale. 

Expunerea la perspective intense/controversate poate transpune individul într-un spațiu mental ce promovează o analiză mai profundă a gândurilor/sentimentelor/credințelor. Creăm o atmosferă de conectare culturală, artistică și comunitară.

Ne inspirăm ironia moralizatoare îmbinată cu imaginația debordantă și Spiritus Sanctus prezente în picturile vetustului Hieronismus Bosch. Domnia sa avea deopotrivă erudiție și fantasmă, cucernicie și ereticie. Zugrăvea patima cu sarcasm și cu smerenie, invita la sfințenie și totodată la moartea sufletului. 

Închei cu un citat relevant din Ezra Pound: “O națiune care neglijează percepțiile artiștilor intră în declin. După o vreme încetează să mai acționeze, și doar supraviețuiește.”Pound, E., ABC-ul lecturii. Ghid despre kulthură, p. 87, trad. Radu Vancu, Humanitas, 2019, București


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *